AMSTERDAM - Steeds meer hbo-opleidingen zien zich genoodzaakt aparte taalprogramma's op te zetten, omdat het taalniveau van studenten te laag is.

Bij sommige studies heeft bijna de helft van de studenten een zeer geringe woordenschat, problemen met spelling, grammatica en taalvaardigheden als begrijpend lezen. Dat melden de hogescholen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, schrijft Spits dinsdag.

Zowel autochtone als allochtone studenten van de hogescholen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht kampen met een te laag taalniveau.

Taalspreekuur

Zo zou bijna de helft van de studenten van de Hogeschool van Amsterdam problemen hebben met lezen en het schrijven van teksten. Op die hogeschool bestond eerder bij een paar afdelingen een gratis taalspreekuur. Dat wordt nu echter breed ingevoerd op de school.

Ook in Rotterdam is een taalprogramma voor beginnende studenten gestart. De Haagse Hogeschool bekijkt per 'kennisdomein' welke maatregelen nodig zijn en voert vanaf volgend jaar een toets schrijfvaardigheid in.