AMSTERDAM - Nederland scoort hoog op de wereldwijde geluksladder en moet volgens ontwikkelingseconoom Jeffrey Sachs van Columbia University in New York alleen Denemarken, Noorwegen en Finland boven zich dulden.

Dit gegeven maakt Nederland tot een van de meest succesvolle landen, zo blijkt uit een rapport.

Terwijl rijke landen als Denemarken, Noorwegen, Finland en Nederland hoog scoren op geluksgebied, bungelen arme landen als Togo Benin, de Centraal Afrikaanse Republiek en Sierra Leone onderaan.

Sociale factoren zoals een sociaal vangnet, afwezigheid van corruptie en de mate van persoonlijke vrijheid zijn voor geluk van essentieel belang en van groter belang dan rijkdom, zo betogen de onderzoekers.

Nieuw economisch model

Een bruto nationaal geluk in plaats van een bruto nationaal product? Als het aan Bhutan ligt, het Aziatische koninkrijk dat een bijeenkomst van de Verenigde Naties over geluk voorzit, is het hoog tijd voor een nieuw economisch model, gebaseerd op vreugde en een goede gezondheid.

"Het op het bnp gerichte ontwikkelingsmodel dat ongelimiteerde groei nastreeft op een planeet met beperkte bronnen is onzinnig geworden", zei de Bhutaanse premier Jigmi Thinley op de VN-conferentie.

"Het is de oorzaak van onze onverantwoordelijke, immorele en zelfdestructieve daden."

Doel van ontwikkeling

Het streven naar gelukzaligheid voor alle burgers moet het doel van ontwikkeling zijn, aldus Thinley. Honderden afgevaardigden en academici uit de hele wereld debatteren op de conferentie over deze stelling.

Allen benadrukken het belang van geluk, maar niet iedereen jaagt het op dezelfde manier na als Bhutan, het gelukkigste land van Azië.

"Het bnp bewerkstelligt niet uit zichzelf een gelukkige maatschappij", zei econoom Jeffrey Sachs. "De Verenigde Staten hebben hun bnp sinds 1960 zien verdrievoudigen, maar de geluksindicator is niet gewijzigd. Andere landen streefden ander beleid na en bewerkstelligden een veel groter mate van geluk, zelfs voor een veel lager inkomen per hoofd van de bevolking."