MAARN - Bijna alle bewoners die maandagavond hun huis moesten verlaten vanwege een hevige brand in een autohandel in Maarn (Utrecht), konden dezelfde nacht nog terug naar huis.

Dat heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug dinsdagochtend laten weten.

Bewoners van twee omliggende woningen brachten de nacht elders door, omdat bij hun huizen asbestdeeltjes liggen.

De autohandel brandde volledig af. Het gaat om Schelling Auto's, een bedrijf in occasions aan de Amersfoortseweg in Maarn. Tientallen auto's gingen verloren. Bij de brand kwam asbest vrij. Het materiaal zat verwerkt in het dak van het gebouw, dat deels instortte.

Geluidswagens

De politie reed daarom in de directe omgeving rond om met geluidswagens te waarschuwen dat mensen binnen moesten blijven en hun ramen en deuren gesloten moesten houden. Asbestvezels zijn kankerverwekkend wanneer ze in de luchtwegen terechtkomen.

Bewoners van twaalf woningen moesten uit voorzorg hun huizen uit. De gemeente had een hotel voor hen geregeld, maar de meesten sliepen uiteindelijk gewoon thuis.

Bekijk video:


Brief

De gemeente bezorgt dinsdag nog een brief bij omwonenden waarin ze wordt aangeraden hun schoenen uit te trekken voor ze hun huis binnengaan. Het zou namelijk kunnen dat ze anders neergekomen asbestdeeltjes mee naar binnen nemen.

Vier tot vijf bedrijven in de buurt van het afgebrande pand moeten dinsdagochtend gesloten blijven, omdat op hun grond grotere stukken asbest terecht zijn gekomen. Een gespecialiseerd bedrijf gaat het asbest opruimen.

Zeer grote brand autobedrijf Maarn