AMSTERDAM - Twee slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn willen via de Wet openbaarheid van bestuur duidelijk krijgen wat voor fouten zijn gemaakt toen Tristan van der V. een wapenvergunning kreeg.

Hun advocaat Lionel Lalji heeft het Wob-verzoek maandag ingediend.

"Er worden essentiële zaken onder de pet gehouden", stelt Lalji. In het WOB-verzoek vraagt hij onder meer de namen en opleidingen van degenen die de aanvragen hebben behandeld, de verhoren die bij hen zij afgenomen, de namen van degenen die de controlebezoeken hebben afgelegd en de data waarop de bezoeken zijn afgelegd.

Ook wil hij alle mappen, e-mails en aantekeningen hebben die zijn gemaakt bij de behandeling van de aanvraag.

Overwegingen

Ook wil Lalji alle overwegingen krijgen die zijn gemaakt toen het Openbaar Ministerie besloot de vader en de behandelaren van de dader niet te vervolgen. Verder wil hij de verhoren die bij hen zijn afgenomen hebben.

In de zaak is nooit helder geworden wie fouten heeft gemaakt toen Van der V. een wapenvergunning kreeg. Van der V. was in 2006 opgenomen geweest in een inrichting. Toch kreeg hij later een wapenvergunning.

Mail

Een mail aan een politiemedewerker die de aanvraag voor een wapenvergunning in 2008 moest beoordelen had wellicht duidelijkheid kunnen geven.

Als in een bijgevoegd pdf-bestand informatie stond over de psychische gesteldheid van de dader, had de agent de vergunning niet mogen verlenen. Het bestand bleek vorig jaar zoek te zijn geraakt.

Geen getuigen

In januari bepaalde de rechtbank in Den Haag dat de twee slachtoffers die de advocaat vertegenwoordigt geen getuigen mogen horen in een procedure voor schadevergoeding.

De advocaat wilden onder meer de ouders van de dader en een politiechef ondervragen. De rechtbank wees het verzoek af omdat het niets zou toevoegen aan de rapporten die in april vorig jaar verschenen.

De slachtoffers waren op het moment van de schietpartij in het winkelcentrum. Een van liep een schotwond op, de ander kon tijdig dekking zoeken. Zeven mensen, onder wie Van der V., kwamen om het leven.

Lees alles over de schietpartij in Alpen aan den Rijn