AMSTERDAM - Advocaat Richard Korver heeft maandag in de Amsterdamse zedenzaak smartengeld geëist namens een groot deel van de ouders van de slachtoffers van Robert M.

Volgens Richard Korver, die 47 kinderen vertegenwoordigt, is het ''zeer aannemelijk'' dat alleen al de totale immateriële schade de 1 miljoen euro ''ruimschoots'' overstijgt.

Korver legde maandag, ook namens zijn collega's, zijn eis voor een immateriële schadevergoeding uit aan de rechtbank: 8000 euro voor ieder slachtoffer wegens inbreuk op de lichamelijke integriteit, 8000 euro voor ieder kind waarvan beelden zijn gemaakt voor het schenden van de privacy en 8000 euro voor elk gezin wegens inbreuk op het gezinsleven (ook als meerdere kinderen slachtoffer zijn geworden).

Materiële schadevergoeding

Daarnaast wordt er ook materiële schadevergoeding geëist. Daaronder vallen gemaakte therapiekosten of misgelopen inkomen. De toelichting hierop vindt maandag per kind achter gesloten deuren plaats.

Hoofdverdachte Robert M. staat terecht voor het misbruiken van 67 kinderen. De andere verdachte in de zaak is zijn man Richard van O. De schadeclaim is tegen beide verdachten gericht.

In zijn betoog stond Korver uitvoerig stil bij de enorme gevolgen die de misbruikpraktijken van M. op de kinderen, de ouders en hun gezinnen hebben gehad. De schade aan kinderen kan zich nog jaren na het misbruik openbaren.

Beeldmateriaal

Ook merkte Korver op dat het door M. gemaakte beeldmateriaal van het misbruik de zaak veel erger maakt: ''Op die manier kan het misbruik van een minderjarige levenslang voortduren'', aldus de raadsman.

Ook beschreef Korver de grote impact op de ouders. Velen kampen met een groot schuldgevoel en vragen zich af of ze hun kind niet beter hadden moeten beschermen. Sommigen durfden hun kind niet meer naar de kinderopvang te brengen en konden daardoor niet meer werken.

Donderdag wordt het openbare deel van het proces voortgezet. Volgens de planning zal het Openbaar Ministerie aan het eind van de week de strafeisen tegen M. en zijn partner Richard van O. bekendmaken.

Alles over de Amsterdamse zedenzaak in ons dossier