AMSTERDAM - Prinses Mabel zal niet aanwezig zijn bij de viering van Koninginnedag in Rhenen en Veenendaal.

Dat heeft commissaris van de koningin Roel Robbertsen maandag bekendgemaakt bij de presentatie van het programma voor 30 april. Hij noemde het besluit van Mabel 'begrijpelijk'. Alle andere leden van de koninklijke familie zullen wel aanwezig zijn.

Mabel laat verstek gaan in verband met de gezondheidssituatie van haar man prins Friso, die op 17 februari in het Oostenrijkse Lech onder een lawine bedolven raakte. Hij liep daardoor een ernstige hersenbeschadiging op en komt mogelijk nooit meer bij bewustzijn.

Na het ski-ongeval was er even onzekerheid of de viering van Koninginnedag nog door zou gaan. Later bleek dat de Oranjes het feest niet willen overslaan.

''We hebben diep respect voor de koninklijke familie en hare majesteit in het bijzonder'', zei Robbertsen. ''Dat ze de moed en kracht hebben om het feest door te laten gaan.''

Dranghekken

De politie monitort op 30 april iedereen die langs de route woont in Rhenen en Veenendaal, bleek maandag. Langs de route komen dranghekken te staan. Ook wordt het gebied rond de koningin verdeeld in ringen.

Daarin gelden verschillende veiligheidsmaatregelen die strenger worden naarmate ze dichterbij bij de koningin liggen.

Er is in de omgeving van de route geen gemotoriseerd verkeer toegestaan. De route wordt niet afgezet met betonblokken, maar met 'vrolijke bloembakken', aldus burgemeester van Veenendaal Ties Elzenga.

Festiviteiten

Op de dag zelf worden 250 agenten ingezet. Bij het opstellen van de veiligheidsmaatregelen wordt de politie geholpen door het korps Limburg Noord, dat vorig jaar verantwoordelijk was voor het veiligheidsbeleid rond Koninginnedag in Thorn en Weert.

Wat festiviteiten betreft staat in Rhenen onder meer het traditionele wc-potwerpen op het programma. Ook wordt een replica van de stadspoort gebouwd, met daarop een tekening van Rembrandt van Rijn.

In Veenendaal is er aandacht voor de ambachten waar het dorp mee groot is geworden: turf, tabak en wol. Ook is er een zeepkistenrace over de Markt.

Bezoekers

Veenendaal houdt rekening met ruim veertigduizend bezoekers. Rhenen heeft plaats voor 25 tot veertigduizend bezoekers, van wie er ruim twaalfduizend langs de route kunnen staan.

De organisatie van de festiviteiten in Veenendaal kost 950 duizend euro en in Rhenen 750 duizend euro. De provincie betaalt beide gemeenten 225 duizend euro.

Alles over het ongeluk van prins Friso