DEN HAAG - Het aantal 'pretstudies' in het mbo gaat omlaag om leerlingen een betere kans op werk te bieden.

Dit blijkt uit een brief die minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Studenten moeten minder de mogelijkheid krijgen om mbo-studies als artiest of dierverzorging te doen, waarmee ze kansloos zijn op de arbeidsmarkt.

Aan de andere kant komt er meer ruimte voor kleine specialistische technische opleidingen als horlogemaker of restauratiestukadoor, waar wel vraag naar is.

Licentiesysteem

Om dit voor elkaar te krijgen wil de minister een licentiesysteem invoeren. Mbo’s voeren op regionaal niveau overleg om studies te schrappen of juist in te voeren zodat per regio het aantal behaalde diploma’s meer in overeenstemming is met de vraag naar arbeidskrachten. Het licentiesysteem biedt de minister meer mogelijkheden om daarbij in te grijpen en te sturen.

Er komt een landelijke databank waar scholen, werkgevers en uitkeringsinstantie UWV gegevens in kunnen stoppen en uit kunnen halen om het beroepsonderwijs goed op de arbeidsmarkt te laten aansluiten.

Op basis van gegevens uit die databank krijgt elke studie een bijsluiter, waarmee studenten beter kunnen inschatten hoe groot uiteindelijk de kans op werk is.

Half miljoen

Het mbo telt nu circa 600 verschillende mbo-opleidingen met ruim een half miljoen leerlingen. Sinds 1996 mochten mbo-instellingen zelf bepalen welke opleidingen zij aanbieden. Het aantal opleidingen steeg, maar het aantal leerlingen blijft de laatste tijd stabiel en zakt in sommige regio’s zelfs.

De nieuwe maatregelen van de minister moeten de onderlinge concurrentie in stand houden, maar versnippering tegengaan.

Afwachten

"Het is nog even afwachten wat deze plannen voor ons gaan betekenen, maar in principe staan we er achter", laat een woordvoerster van het ROC van Amsterdam aan NU.nl weten. "Ik vermoed dat het nauwelijks verschil zal opleveren."

"De meeste studenten bij ons willen in de zorg- of technieksector aan de slag, maar wij bieden inderdaad opleidingen aan waar we wellicht een licentie voor moeten krijgen. Die opleidingen worden voornamelijk aangeboden omdat we leerlingen die geen havo-diploma hebben de kans willen bieden via bijvoorbeeld een opleiding dans naar de academie te kunnen."

"Daarnaast kijken de studenten ook zelf heel goed in welke sectoren ze de meeste kans op een baan hebben voor ze een keuze maken. We verwachten in ieder geval dat we de vereiste licenties gaan krijgen, maar we moeten het zoals gezegd nog even afwachten."