APELDOORN - Op de heide bij Radio Kootwijk (gemeente Apeldoorn) woedt sinds zondagochtend 11 uur een grote natuurbrand.

Talloze korpsen uit de regio zijn opgeroepen om te helpen bij de bestrijding van de brand. Het is nog niet duidelijk hoe groot het gebied is dat door de brand wordt bedreigd, maar de rookwolken zijn in de wijde omtrek te zien.

De politie heeft een groot gebied afgesloten voor het publiek zodat de brandweer in alle rust zijn werk kan doen. De wispelturige wind zou het blussen bemoeilijken.

De brand woedt in een ''zeer dunbevolkt gebied''. Vooralsnog worden er nog geen mensen of woningen bedreigd. Ook het bungalowpark van Landal Greenparks, op een paar kilometer afstand van de brand, hoeft nog niet te worden ontruimd.

Monumentaal gebouw

Het monumentale gebouw van Radio Kootwijk wordt vooralsnog niet door de natuurbrand bedreigd.

Het in art deco opgetrokken Rijksmonument maakt deel uit van een voormalig zenderpark dat in de vorige eeuw een belangrijke communicatieverbinding vormde tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën. De laatste decennia heeft het markante gebouw geen officiële functie meer.

Legerplaats

In het natuurgebied bij legerplaats Harskamp (gemeente Ede) woedt zondagmiddag ook een grote brand. Bij het bestrijden van de brand worden twee compagnies ingezet.

Het gebied grenst nagenoeg aan het natuurgebied van Radio Kootwijk. Mogelijk gaat het om dezelfde brand, maar daarover kunnen brandweer en politie nog geen uitsluitsel geven.

Ook is niet duidelijk hoe groot het natuurgebied is dat wordt bedreigd. Voor zover bekend bevinden zich geen mensen op het schietterrein.