AMSTERDAM - Het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB overweegt juridische stappen tegen dagblad De Telegraaf. Dat heeft de vervoerder zaterdag gemeld.

"Wij hebben de Telegraaf vooraf een brief gestuurd dat indien beweringen niet gestaafd kunnen worden wij ons het recht voor behouden juridische stappen te nemen", zegt een woordvoerster van het GVB tegenover NU.nl.

Of daarvan sprake is kan de zegsvrouw niet aangeven.

Zij benadrukt dat het onafhankelijk onderzoek nog moet beginnen en dat tot dat moment er nog geen stappen worden genomen.

Geen taboe's

"We hebben al aangegeven dat bij dat onderzoek de onderste steen boven moet komen", stelt ze verder. Ook bezweert ze dat er geen taboe’s bij het onderzoek zullen zijn.

De Telegraaf publiceerde deze week verhalen over "onregelmatigheden" bij de invoering van de OV-chipkaart. Hierbij zouden miljoenen zijn verdwenen.

Onjuist

In een reactie stelt oud-GVB-topvrouw Tonny Weijn dat de Telegraaf het niet bij het juiste eind zou hebben. “De berichtgeving in de Telegraaf is gestoeld op een serie feitelijke onjuistheden. Ik herken mij dan ook niet in het geschetste beeld en de sfeer”, zegt ze. “Ik zie het onderzoek bij het GVB vol vertrouwen tegemoet en zal daar in alle openheid aan meewerken.”

Weijn is door minister Schultz van Haegen van Infrastructuur als consultant ingehuurd om bij te dragen aan de commissie Meijdam. Die commissie zoekt oplossingen voor de problemen met de OV-chipkaart. Nadat duidelijk werd dat haar rol niet meer onomstreden is, zette de minister haar prompt op non-actief.

OV-chipkaart

Volgens Weijn heeft haar werk niets te maken met het werk van Henry Meijdam om te werken aan een plan over de toekomst van de OV-chipkaart en het bedrijf achter de kaart, Trans Link Systems (TLS). Ze ontkent ook op enige manier invloed op de kaart te kunnen uitvoeren. Desgevraagd bevestigen Henry Meijdam en TLS tegenover NU.nl die zienswijze.

Sinds 5 maart werkt Weijn als projectleider aan "verbetering van de toegankelijkheid van de OV chipkaart voor mensen met een functiebeperking", schrijft ze dan ook. "Ik ondersteun hem (Meijdam – red.) daarin in die zin dat ik de dagelijkse operationele leiding voer (projectleider)."

Brief ontvangen

Dagblad de Telegraaf erkent de brief van een advocaat van het GVB te hebben ontvangen, maar wil daar verder niet op ingaan. Verslaggever Harry van Gelder wijst erop dat er vandaag een artikel is verschenen en "dat dat voor zich spreekt".

Lees de Twitterberichten hierover via NUlive