ZEIST - Veel Nederlanders hullen zich zaterdag weer een uur in het donker om aandacht te vragen voor de klimaatverandering, tijdens het jaarlijkse Earth Hour van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

De Euromast in Rotterdam, de Amsterdam ArenA, de Martinitoren in Groningen, de Domtoren in Utrecht en het Vredespaleis in Den Haag doven tussen 20.30 en 21.30 uur allemaal hun lichten.

In zeker 147 landen gaat van 20.30 tot 21.30 uur het licht uit in talloze huizen en van beroemde gebouwen. Zo gaat het donkere uur de hele wereld over, te beginnen op het eilandje Samoa in de Stille Oceaan (om 8.30 uur Nederlandse tijd). Het eilandje ligt bij het begin van de datumgrens.

Daarna volgen beroemde monumenten als de Toren van Pisa, de Eiffeltoren in Parijs en de Tower Bridge in Londen.

Earth Hour wordt voor de zevende keer georganiseerd. In Nederland hebben zich tot nu toe ruim 22.000 deelnemers gemeld. Bijna 100 gemeenten hebben zich aangemeld.

Astronaut André Kuipers, die in het internationale ruimtestation ISS zit, doet de lichten uit in de ruimte waarin hij zich bevindt. Niet alle lichten gaan uit, omdat dat niet kan.