LEEUWARDEN - De geplande acties van de politiebonden tijdens de voetbalwedstrijd SC Cambuur - FC Zwolle mogen niet doorgaan.

Dat oordeelde de rechtbank in Leeuwarden vrijdag in een kort geding.

De rechter denkt dat als de wedstrijd in de Jupiler League afgelast wordt er ook nog steeds een grote kans is op rellen in de stad.

Het kort geding was aangespannen door de gemeente Leeuwarden om de acties te voorkomen.

Teleurgesteld

De politievakbonden respecteren de uitspraak van de rechtbank, maar zijn ernstig teleurgesteld, liet de politiebond ACP na afloop weten. Voetbalhooligans zijn volgens de bond de daadwerkelijke aanstichters.

''Als je maar hard genoeg roept op social media, luistert de burgemeester, en worden onze acties onmogelijk gemaakt'', aldus Gerrit van de Kamp.

''De inzet van politiemensen bij voetbalwedstrijden wordt steeds vaker beantwoord met geweld tegen diezelfde collega’s. Daar hoort minimaal een rechtvaardige cao tegenover te staan. We laten ons niet uit het veld slaan door de uitspraak van de rechter. Wij blijven actie voeren.”

Openbare orde

Burgemeester Ferd Crone is blij met de duidelijkheid. ''Ik heb het stakingsrecht hoog in het vaandel staan, maar het belang van openbare orde had nu voorrang."

"Ik heb ook respect voor de politie die zondag weer paraat moet staan. Hopelijk denken de Cambuur-fans er ook zo over'', aldus de burgemeester van Leeuwarden.

Opgelucht

Commercieel directeur Ard de Graaf van Cambuur zei ''bijzonder opgelucht'' te zijn. ''We zijn al een half jaar bezig met de organisatie van deze risicowedstrijd. De lokale politie was ook best welwillend, maar zij hebben te maken met acties vanuit de vakbonden. Die willen over de rug van twee wedstrijden in de Jupiler League aandacht opeisen en scoren."

"Uiteindelijk wordt er alsnog zondag gespeeld en moeten we een streep zetten onder het gedoe. Zondag komt de koploper op bezoek en hebben we dus een echte topwedstrijd.''

De rechter in Zwolle verbood donderdag ook al acties die de politiebonden vrijdag in Deventer hadden gepland. De aankondiging van de acties bij het betaald voetbal leidden tot veel tumult. Burgemeester Andries Heidema van Deventer spande eveneens met succes een kort geding aan.