AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft vervoersbedrijf GVB vrijdag om opheldering gevraagd naar aanleiding van berichten over vermeende fraude en onregelmatigheden.

De gemeente heeft de algemeen directeur en de voorzitter van de raad van commissarissen verzocht haar vrijdag nog voor 18.00 uur te informeren over de relevante feiten.

De bestuurders van het vervoersbedrijf hebben beloofd dat te doen, liet een woordvoerder van de gemeente weten.

Het GVB besloot donderdag een onafhankelijk feitenonderzoek te laten doen naar mogelijke fraude. Aanleiding waren berichten dat er ''onregelmatigheden'' zijn geweest rond de invoering van de ov-chipkaart. De Telegraaf kwam hiermee naar buiten. Volgens de krant zijn er miljoenen verdwenen.

Raad van bestuur

De Telegraaf stelde dat de toenmalige raad van bestuur wist van de situatie. Toenmalig bestuursvoorzitter Gertjan Kroon liet donderdag weten zich niet te herkennen in ''de geschetste sfeer in het artikel''.

Het GVB zei bij monde van de huidige directeur Bart Schmeink in elk geval niet te twijfelen aan de integriteit van het bedrijf.

Onderzoeksrapporten

De gemeente heeft ook talloze onderliggende documenten opgevraagd, waaronder eerdere onderzoeksrapporten. Verder wil de gemeente weten welke stappen de raad van commissarissen van plan is te zetten en wat haar eigen rol hierbij wordt.

Op grond van deze informatie zal de gemeente zich een oordeel vormen over de mogelijke vervolgstappen. Amsterdam bezit 100 procent van de aandelen van het ov-bedrijf, dat in 2007 verzelfstandigd is.