RIJSWIJK - Verschillende politiekorpsen in het hele land roepen meisjes op aangifte te doen als ze op een bangalijst staan. 

Onder andere de politie van Zeeland, Ameland, IJmond en Gemert plaatsten op Twitter een link naar de website vraaghetdepolitie.nl. Daar staat informatie over het betrekkelijk nieuw fenomeen.

De bangalijsten circuleren op internet en bevatten namen van meisjes die volgens de opstellers makkelijk tot seks zouden zijn te porren. In veel gevallen zijn de lijsten verzonnen. Banga is straattaal voor slet.

Volgens de politie is het plaatsen van iemand op zo'n lijst smaad en dus strafbaar. Omroep Zeeland meldde donderdagavond dat in Middelburg al tien meisjes aangifte hebben gedaan.

De lijsten worden vaak door verschillende anonieme personen samengesteld, waardoor het heel moeilijk is de herkomst te achterhalen.

Stad en Esch

De scholengemeenschap Stad en Esch in het Drentse Meppel is inmiddels naar de politie gestapt omdat ze is gestuit op een bangalijst.

De politie adviseerde de school om de getroffen leerlingen en hun ouders aangifte te laten doen van smaad. ''We hebben iedereen meteen geïnformeerd”, zegt locatiedirecteur Muriëlle Springer. ''Ook andere scholen in Meppel waarvan leerlingen op de lijst stonden."

De school gaat vrijdag in gesprek met leerlingen om het onderwerp te bespreken. ''We hopen dat ze zich bewust worden van de impact die zo’n lijst kan hebben”, aldus Springer. De school vindt dat ouders het onderwerp thuis ook bespreekbaar moeten maken.

De sekslijst, die op Twitter stond, is inmiddels verwijderd.

Zeeland

Tien meisjes van wie de namen voorkomen op een zogenoemde bangalijst hebben zich gemeld bij de politie in Zeeland. Dat meldt een persvoorlichter van het korps vrijdag. De meisjes hebben vooralsnog geen aangifte gedaan.

De meisjes staan op een lijst met 21 namen, waarboven Bangalijst Walcheren staat.