AMSTERDAM - De politievakbonden gaan vanaf komend weekend harder actievoeren in strijd voor een betere cao. 

Tijdens twee voetbalwedstrijden in de eerste divisie is slechts beperkte politie-inzet beschikbaar. Dat maakten de vakbonden ACP, NPB en VMHP woensdag bekend.

Tijdens de wedstrijden Go Ahead Eagles - FC Den Bosch op vrijdagavond en de wedstrijd Cambuur Leeuwarden - FC Zwolle zondagmiddag organiseren de bonden ledenbijeenkomsten.

Kort geding

Hierdoor kunnen de wedstrijden niet rekenen op een 'volwaardige ondersteuning door politie-eenheden'. "Het is aan de burgemeesters om te bepalen of de voetbalwedstrijden door kunnen gaan", stelt een woordvoerder van de bonden.

Korpsbeheerder Henk Jan Meijer van de politie IJsselland wil dat er gewoon agenten beschikbaar zijn om de voetbalwedstrijd Go Ahead Eagles - FC Den Bosch in Deventer vrijdag te begeleiden. Meijer, die burgemeester van Zwolle is, heeft nu een kort geding tegen de bonden aangespannen.

Het kort geding vindt donderdag om 13.30 uur plaats in de rechtbank Zwolle-Lelystad in Zwolle. Mocht de rechter de eis van Meijer niet toewijzen, dan zet burgemeester Andries Heidema van Deventer een streep door de wedstrijd. De match gaat dus in elk geval niet door zonder politie-inzet.

Onderhandelingen

Na het weekend worden bij meer evenementen politieacties georganiseerd, waardoor politie-inzet beperkt zal zijn. "Er wordt niet alleen naar voetbal gekeken", aldus de bonden.

De politie schrijft al sinds begin deze maand minder bonnen uit voor kleine vergrijpen. De grootste struikelblokken in de cao-onderhandelingen tussen de bonden en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is een nieuwe rekenmethode voor salarissen, waarbij mensen met zwaardere taken meer geld moeten krijgen.

Ook willen de agenten de mogelijkheid behouden om vroeger met pensioen te gaan.