UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat gewoon door met de plannen om wietgebruikers binnen gesloten clubs legaal cannabis te laten kweken.

Dat zei verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt woensdagochtend. Eerder uitten minister Ivo Opstelten van Justitie en een Kamermeerderheid felle kritiek op het plan voor dit experiment.

Utrecht wil een vereniging oprichten voor volwassen wietgebruikers die op een gereguleerde en gecontroleerde manier wiet telen, zogenoemde wietclubs. Doel is om meer controle op de kwaliteit van de wiet te krijgen en zo de gezondheid van de gebruikers te beschermen. Met het experiment hoopt Utrecht de wietteelt ook uit de criminaliteit te halen.

Onderzoeksfase

Het experiment is nog in de onderzoeksfase. Maar Opstelten zei in de Kamer al in te grijpen als het plan werkelijkheid wordt. Everhardt is verbaasd over ''de voorbarige heftige reacties in Den Haag''. Het is echter volgens de D66-wethouder geen reden om te stoppen met het experiment.

''Ik zie geen enkel beletsel om niet door te gaan", aldus Everhardt. ''We streven hetzelfde doel na als de rijksoverheid: het beschermen van de volksgezondheid. Het past allemaal binnen het juridische kader van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Als de resultaten van het onderzoek negatief zijn, ben ik de eerste die zegt dat we er niet verder mee moeten gaan, maar als ze positief zijn kunnen we nadenken of dit experiment past in het huidige cannabisbeleid."

Sponsoren

Everhardt verwacht eind van het jaar te kunnen starten. Het experiment, dat door een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad wordt gesteund, zal niet door de gemeente worden gefinancierd, maar door onafhankelijke sponsoren. Mocht het experiment te zijner tijd worden

Bekijk de Twitterreacties over het wietexpiriment op NUlive