AMSTERDAM - De boete voor langstuderen is nadelig voor studentenclubs, want studentenverenigingen hebben steeds meer moeite met het vinden van bestuursleden.

Dat meldt Metro maandag. Studenten vrezen dat de kosten voor een bestuursjaar enorm oplopen door de invoering van de langstudeerboete en de afschaffing van de studiefinanciering voor de master.

Dat constateren de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Vanaf volgend studiejaar moeten studenten die een jaar langer doen over hun bachelorstudie en ook bij hun masterstudie meer dan een jaar vertraging oplopen drieduizend euro extra collegegeld betalen.

Betalen

Sommige studentenclubs zouden zelfs overwegen om de kosten voor de boete voor de bestuursleden te betalen. “Maar dat zullen alleen de heel grote studentenverenigingen kunnen opbrengen”, zegt Pascal ten Have van de LSVb.

Volgens de voorzitter van de LKvV is er een beeld ontstaan van het besturen van studentenverenigingen dat niet klopt. Hij noemt een bestuursjaar juist een goede aanvulling op het cv van studenten. “Veel grote bedrijven zoeken naar nieuwe werknemers die naast hun studie ook andere ervaringen hebben opgedaan, zoals een studie in het buitenland of activiteiten bij een vereniging", aldus voorzitter Jan Boers.