AMSTERDAM - Het kamp van de Occupy-beweging op het Beursplein in Amsterdam is zaterdagochtend zonder verzet opgedoekt.

Vlak voor de deadline waren de aanwezigen nog druk aan het pakken. Tentjes werden opgebroken, slaapzakken opgerold en een enkeling veegde het plein.

De rechtbank oordeelde donderdag dat burgemeester Eberhard van der Laan van de actievoerders mocht eisen dat ze hun tenten zouden inpakken. Van de burgemeester moesten de Occupy'ers eigenlijk donderdag voor 10.00 uur al weg zijn, maar op last van de rechter werd dat 2 dagen later.

Overlast

De betogers moesten onder meer weg omdat zij vooral 's nachts voor overlast zorgden. Van de rechter mag er wel een informatiestand van de protestbeweging blijven staan, behalve als er andere evenementen op het plein zijn. Omdat dat zondag het geval is, moet de keet zaterdag ook weg. Maandag mogen de betogers deze weer opbouwen.

Occupy nam half oktober bezit van het Beursplein. Aanvankelijk bezetten de demonstranten het hele plein. Later moesten zij hun kamp inkrimpen en zich aan strengere eisen van de burgemeester houden.

Occupy'er Jet liet weten dat vrijdagavond nog een afscheidsfeestje is gevierd. Ze vertrekt met een dubbel gevoel. ''We hebben het fijn afgesloten, maar het is nog niet klaar. We gaan door in andere vormen.'' Zo staan er volgens haar allerlei demonstraties gepland en gaan de betogers de buurt in. ''We willen bijvoorbeeld speeltuinen opknappen.''

Lees alles over de Occupy-beweging in ons dossier

Occcupy Amsterdam ontruimd