DEN HAAG - De storing waardoor in een groot deel van de Randstad geen treinen reden, is verholpen. Het treinverkeer wordt langzaam hervat.

Spoorbeheerder Prorail verwacht dat alle treinen om 16.00 uur weer volgens het spoorboekje rijden. Prorail betreurt de overlast voor reizigers die door de stremming in de ochtendspits is ontstaan. ''Zeer spijtig'', zei een woordvoerder donderdag.

Het treinverkeer lag donderdagochtend in een groot deel van de Randstad helemaal stil door een storing in het bedieningssysteem van seinen en wissels.

Tienduizenden reizigers ondervonden last van de storing. Het technische probleem in de verkeersleiderspost in Amsterdam ontstond in de vroege ochtend. Daardoor was het niet mogelijk de dienstregeling op te starten. Rond 9.15 uur was dit probleem opgelost.

Oorzaak

Oorzaak van de problemen was een technische storing in het bedieningssysteem van seinen en wissels in de verkeersleiderspost in Amsterdam.

Spoorbeheerder ProRail doet nader onderzoek om de precieze oorzaak te achterhalen.

Wel is duidelijk dat het om een ICT-storing in de verkeersleidingpost van Amsterdam ging. ProRail heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen, zo meldde de organisatie donderdag.

Bussen

De Nederlandse Spoorwegen zetten bussen in om gestrande treinreizigers vooral naar luchthaven Schiphol te brengen. Vanuit Amersfoort, Utrecht en Leiden rijden bussen, die met name bestemd zijn voor mensen die een vliegticket hebben. Als er plaats is voor andere treinreizigers, mogen die ook mee.

Het was volgens de NS praktisch niet mogelijk om donderdag in de ochtendspits bussen in te zetten om gestrande treinreizigers verder te vervoeren. ''Het was geen onwil'', zei een woordvoerder.

Reizigersvereniging Rover wil opheldering van Prorail en NS ''hoe toch weer zo'n onbeheersbare storing het treinverkeer langdurig kan lamleggen'', aldus Rover donderdag.

''Al deze tienduizenden reizigers met bussen vervoeren, daar is in de drukke ochtendspits geen beginnen aan'', beseft ook de reizigersvereniging. "Maar op belangrijke trajecten zou dat toch wel wenselijk zijn, bijvoorbeeld een pendeldienst tussen Amsterdam-Zuid en Schiphol."

Omvang

Door de storing was er geen treinverkeer mogelijk van en naar Amsterdam Centraal en luchthaven Schiphol. Daardoor lag het treinverkeer van en naar Utrecht, Haarlem, Zaandam, Leiden en onder meer Weesp, Almere en Lelystad ook stil.

Rover wil van Prorail weten hoe het kan dat, na alle ingrepen van de afgelopen jaren, ''er alweer een storing van deze omvang zoveel reizigers kan duperen''. Rover vraagt zich af waarom de back-up van de systemen niet heeft gewerkt.

Utrecht

Het centraal station in Utrecht staat donderdagmorgen overvol met reizigers die door de treinstoring zijn gestrand. Veel verbindingen tussen Utrecht en de rest van de Randstad zijn geschrapt, maar ook overstappen op doorgaande treinen naar bijvoorbeeld Eindhoven en Nijmegen is niet mogelijk.

Streekvervoerder Connexxion heeft volgens een woordvoerder alle beschikbare bussen en andere vervoermiddelen ingezet om zo veel mogelijk mensen weer op weg te helpen.

Desondanks puilen de busstations uit. De busvervoerder denkt dat reizigers rekening moeten houden met lange wachttijden, want omdat er zo veel mogelijk extra materieel langs Utrecht wordt gestuurd lopen andere routes ook vertraging op. ''We raden de mensen aan zelf alternatief vervoer te zoeken.''

Reizigers

Hoeveel reizigers zijn gedupeerd door de stremming, kon een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen moeilijk zeggen. Gemiddeld maken 500.000 mensen in de ochtendspits in het hele land gebruik van de trein.

Tussen 7.30 en 8.30 is het het drukst. Omdat de storing zich voordoet in de Randstad, hebben zeker tienduizenden reizigers er last van. Reizigers die zijn gedupeerd door de storing, kunnen hun geld terugkrijgen. Volgens de woordvoerster geldt een ''ruimhartig compensatiebeleid''.

Verkeer

Op de weg is het te merken dat de treinstoring voorbij is, meldt de ANWB donderdagochtend. De files op de A9 en de A7, die veel langer waren dan normaal, zijn alweer gehalveerd.

Volgens de verkeersdienst zullen de grootste problemen op de weg rond 11.00 uur wel voorbij zijn.

Rond de andere grote steden is het niet extra druk. Op de A12 bij Gouda was wat extra vertraging door de laagstaande zon.

Volg de berichten op Twitter via NUlive

Bekijk de actuele verkeersinformatie

Treinverkeer ontregeld