AMSTERDAM - Zeker een minderjarige jongen is binnen de rooms-katholieke kerk gecastreerd om zijn homoseksuele gedrag.

Het gaat om een jongen die seksueel misbruikt was door broeders in een internaat in de jaren vijftig.

Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van eigen onderzoek. Volgens de krant zijn er aanwijzingen voor nog eens tien andere gevallen.

De minderjarige jongen deed in 1956 aangifte over ontucht in een katholiek jongensinternaat in het Gelderse Harreveld. Daarna werd hij door de politie afgeleverd in een psychiatrische inrichting in Boekel waar hij door katholieke broeders zou zijn gecastreerd vanwege homoseksueel gedrag.

Commissie-Deetman

De commissie-Deetman, die onderzoek deed naar kindermisbruik binnen de kerk, is op de hoogte van de castratie, maar vond geen aanknopingspunten voor verder onderzoek. Zij namen echter geen contact op met de melder van het incident.

Deetman liet volgens het NRC ook gevoelige informatie weg over oud-premier Victor Marijnen. Hij was bestuursvoorzitter van een internaat waar de jongen en tientallen andere minderjarigen werden misbruikt. Marijnen zou zich bovendien hard hebben gemaakt om de ontuchtige broeders van een celstraf af te helpen.

De Tweede Kamer liet eerder al weten dat in het rapport van Deetman zaken onderbelicht zijn gebleven. Zo werd niet genoeg aandacht besteed aan het misbruiken van meisjes en vrouwen.

Lees de laatste Twittterberichten over dit onderwerp op NUlive