AMSTERDAM - De voormalige chauffeur van Pim Fortuyn Hans Smolders start een petitie om te voorkomen dat Volkert van der G. vervroegd vrijkomt.

Hij doet dit naar aanleiding van het AVRO-programma Edwin zoekt Fortuyn, waarin fragmenten van een telefoongesprek tussen de Van der G. en de neef van Fortuyn werden uitgezonden.

Smolders is 'geschokt' dat Van der G. geen enkele spijt betuigt.

De uitzending heeft Smolders doen besluiten om een petitie te beginnen met het verzoek aan 'de minister van Justitie, of degenen die daarover gaan, om er alles aan te doen om te voorkomen dat men de kille moordenaar, Volkert van der G., zes jaar van zijn celstaf kwijtscheldt'. De petitie is vanaf vrijdag via internet te ondertekenen.

Geloofwaardigheid

"Als moordenaars, pedofielen en andere zware misdadigers aan het einde van hun straf vanuit hun cel ook nog eens op televisie geen enkele spijt betuigen en vervolgens ook nog eens niet uitsluiten dat zij hun vreselijke misdaad ooit nog een keer zouden begaan zal op zijn minst hun straf niet automatisch met een derde deel moeten worden kwijtgescholden", vindt Smolders. Hij vindt dat 'de geloofwaardigheid van onze rechtsstaat onder druk staat'.

Smolders wist Van der G. in de kraag te vatten nadat hij Fortuyn op 6 mei 2002 op het mediapark in Hilversum doodschoot. Nadien ging hij de lokale politiek in en werd raadslid in Tilburg. Hij werd in 2008 veroordeeld tot een boete van 750 euro wegens het lekken van vertrouwelijke stukken.

Van der G. werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar cel. Hij kan, als een derde van zijn straf wordt kwijtgescholden, in 2015 vrijkomen.