DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken vindt dat de oud-voorzitter van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), Pieter Kalbfleisch, vorig jaar bij zijn vertrek te veel geld heeft meegekregen.

Maar de bewindsman kan er niets tegen doen. Hij heeft de zaak juridisch laten uitzoeken en ziet op basis daarvan geen andere mogelijkheid dan om de afspraken met Kalbfleisch na te komen, zei een woordvoerder van Verhagen vrijdag.

Hij bevestigde een bericht hierover in het Financieele Dagblad. Kalbfleisch ontving een vertrekpremie van 352.000 euro. Verhagen noemt de hoogte van dat bedrag ''onredelijk en onwenselijk''.

De omvang van de ontslagvergoeding berust echter op afspraken die in 2003 zijn gemaakt bij de aanstelling van de toenmalige rechter Kalbfleisch bij de NMa.

Maximum

Het kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken dat vertrekregelingen voor functionarissen bij zelfstandige bestuursorganen maximaal 75.000 euro mogen bedragen. Maar dat is nog niet in wetgeving vastgelegd.

In 2010 is besloten Kalbfleisch niet te herbenoemen. Dat had volgens het ministerie niets te maken met zijn functioneren of met het latere onderzoek naar meineed. Kalbfleisch staat binnenkort terecht voor liegen onder ede in de zogeheten Chipsholzaak, die draait om grond rond de luchthaven Schiphol.