AMSTERDAM - Het gemiddelde bedrag dat studenten jaarlijks lenen is in vijf jaar tijd met ruim vierduizend toegenomen. De gemiddelde schuld van studenten bij DUO is dit jaar gemiddeld ruim veertienduizend euro.

Vijf jaar eerder was dat nog ruim tienduizend euro. Dat blijkt uit cijfers van studiefinancieringsverstrekker DUO, schrijft Metro vrijdag.

Ook is het aantal studenten met een studieschuld van meer dan een ton flink toegenomen. Hadden in 2006 nog vier studenten een schuld van meer dan honderdduizend euro, vier jaar later waren dat er 25.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maakt zich zorgen over de hoge schulden van studenten. "Een hoge studieschuld kan in de toekomst voor problemen zorgen, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheek", zegt een woordvoerder in de krant.

Noodzaak

Studenten zijn volgens de LSVb door de langstudeerboete en de stijging van het collegegeld voor een tweede studie genoodzaakt meer te lenen. "En als de studiebeurs voor masterstudenten straks wegvalt, zal dat bedrag alleen nog maar stijgen."

DUO denkt dat studenten hun schulden nog wel kunnen terugbetalen omdat de afbetalingsregeling soepel is.