AMSTERDAM - Het aantal incidenten in de jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda neemt zo schrikbarend toe dat er onmiddellijk actie moet worden ondernomen.

Dat zegt bestuurslid van Abvakabo Mieke van Vliet donderdag. Afgelopen dinsdag moest nog een arrestatieteam uitrukken om een gevangene op het dak van de instelling te overmeesteren.

Sinds vorig jaar duiken geregeld berichten op over misstanden in de jeugdgevangenis. Onlangs nog werd personeel door gedetineerden met biljartballen bekogeld, meldde het dagblad BN/De Stem begin deze maand. Ook zou er zijn gedreigd met een broodmes en werd een medewerker bij de keel gegrepen.

Volgens Van Vliet leidt de situatie in de jeugdgevangenis tot veel ziekteverzuim. "Twee jaar geleden schommelde het ziekteverzuim al rond de tien procent, nu is dat opgelopen tot twintig procent."

Van de 104 mensen die direct met de jongeren bezig zijn, de zogenoemde handen aan het bed, zitten dertig nu thuis.

Meer druk

Door het hoge ziekteverzuim komt het overgebleven personeel steeds meer onder druk te staan, waardoor er vervolgens weer meer mensen uitvallen. "Het is een vicieuze cirkel, je komt er niet uit", aldus Van Vliet.

De directeur van de jeugdgevangenis, Jaap van der Geest, heeft een plan van aanpak opgesteld om de problemen aan te pakken. Volgens Van Vliet voldoet dat plan absoluut niet, iets wat ze ook te kennen heeft gegeven aan de directie van Den Hey-Acker. "Wat nu nodig is, is dat de groepen weer op sterkte komen."

Opgepikt

Signalen van het personeel zijn in het verleden nooit opgepikt door de directie, zo stelt Van Vliet. Wat haar betreft moet er nu echt iets gebeuren.

"Of directeur Van der Geest moet naar Den Haag, of Teeven (staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, red.) moet naar Breda komen."