
'Hogere geldprijs doet goklust toenemen'
''Wij zien in de praktijk het aantal deelnemers bij De Lotto flink toenemen, naarmate de hoogte van de jackpot stijgt. Hoe hoger de hoofdprijs, des te goklustiger mensen worden." Dat was goed te zien bij de recordjackpot van 36 miljoen euro, die De Lotto in oktober 2010 uitkeerde. Zelden werden zo veel spelformulieren ingeleverd bij de tabakswinkeliers.
Dankzij een potentiële jackpot van negentig miljoen euro komt het volgens Bijman daarom wel goed met de nieuwe Eurojackpot, die voortaan iedere vrijdag een hoofdprijs kent van minimaal tien en maximaal negentig miljoen euro.
Daarnaast zijn er uiteraard nog andere geldprijzen, maar die verbleken bij de geldbedragen waarmee je volgens Eurojackpot 'een heliplatform in je achtertuin kunt laten bouwen'. Bijman voorziet de komende jaren een grote vlucht van dit nieuwe lottospel, waarbij deelnemers vijf getallen uit vijftig cijfers goed moet raden, en daarnaast nog eens twee goede getallen uit acht cijfers.
Zeven cijfers
Pas als die zeven cijfers allemaal goed zijn, is de jackpot binnen. Dat zal gemiddeld een bedrag zijn van twintig tot dertig miljoen euro, met uitschieters richting het maximum van negentig miljoen euro. Afhankelijk van het aantal verkochte loten zal de jackpot gemiddeld op tien vrijdagen per jaar vallen, zo is de verwachting.
De prijs kan dank zij de 170 miljoen inwoners in de zeven deelnemende landen zo hoog op lopen. In Nederland alleen zou dat nooit lukken. Door de deelname van Italië, behorend tot de landen met de grootste uitgaven voor loterijen en toto’s, is een flinke wekelijkse inzet gegarandeerd.
Eurojackpot behoort ondanks de hoge geldprijzen tot de zogenaamde “long odds-kansspelen” en die worden volgens Lotto-directeur Tjeerd Veenstra niet als gokverslavend gezien. Onder 'long odds' worden loterijen en prijsvragen gerangschikt, waarbij een relatief lange tijd zit tussen de koop van een lot of het invullen van een lottoformulier en de uitslag.
Riskant
'Short odds', zoals fruitautomaten en casinospelen, zijn vanwege de directe relatie tussen de inzet en de uitslag veel riskanter, blijkt uit diverse wetenschappelijke publicaties. In het onderzoek 'Aard en omvang van kansspelverslaving in Nederland in 2010' zegt een medewerker in de gokverslavingszorg:
''Bij ‘long odds’ kansspelen duurt het langer voordat de uitslag van het spel bekend wordt. Dus is er een langere spanningsboog waarbij er minder dopamine vrijkomt.’'
Ook diverse instellingen in de verslavingszorg, zoals Gokhulpverlening.nl en de Stichting Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers Nederland (AGOG), stellen dat problematisch gokken nauwelijks voorkomt bij loterijen. De invoering van de Eurojackpot vervult een lang gekoesterde wens van De Lotto.
Toestemming
Directeur Veenstra probeert al sinds het midden van de jaren negentig om samen met andere Europese landen een superjackpot van de grond te krijgen. Veenstra zocht destijds aansluiting bij het spel EuroMillions (o.a. in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk en België), maar kreeg daarvoor van de toenmalige justitieminister Piet-Hein Donner geen toestemming. EuroMillions werd een groot succes met soms absurde winsommen van 180 miljoen euro en hoger.
Donners opvolger Ernst Hirsch Ballin zag de Europese loterijsamenwerking wel zitten, waarna Veenstra met enkele andere landen om de tafel ging zitten om de Eurojackpot alsnog op te richten.
Ditmaal waren er echter problemen in Duitsland waardoor de besluitvorming werd vertraagd. Het nieuwe spel zal mogelijk wat omzet afsnoepen van de andere spelen van De Lotto, zoals de Lotto zelf, maar misschien ook van Lucky Day, Toto en Krasloterij.
Eigen benen
Toch verwacht De Lotto geen grote problemen. De Eurojackpot staat geheel op eigen benen. Nederlanders zitten met hun jaarlijkse inleg voor loterijen aan de onderkant van het Europese spectrum. ''Er is dus nog ruimte genoeg", aldus commercieel directeur Bijman.
Aardige bijkomstigheid is dat de sectoren voor sport-, welzijn, volksgezondheid en cultuur wel varen bij het succes van de Eurojackpot. De winst van alle loterijen in Nederland (na aftrek van het uitgekeerde prijzengeld circa 38 cent per euro) vloeit terug naar deze sectoren.