AMSTERDAM - De 32-jarige amateurvoetballer die wordt verdacht van doodslag op een 77-jarige toeschouwer, blijft langer vastzitten.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald tijdens een zogeheten pro-formazitting.

Silvester M. zou de supporter in december tijdens een wedstrijd tussen de Amsterdamse clubs OSV en Sporting Noord een trap hebben gegeven tegen zijn bovenlichaam.

Artsen moesten zijn milt verwijderen en hielden hem een tijd kunstmatig in coma. Volgens de officier van justitie stierf hij uiteindelijk aan complicaties die hij aan zijn verwondingen had opgelopen.

Vrijheid

M.'s advocaat Bram Moszkowicz had de rechtbank gevraagd of zijn cliënt de inhoudelijke behandeling van het proces in vrijheid mocht afwachten. De raadsman wilde dat eerst beter wordt onderzocht of de dood van de supporter daadwerkelijk het gevolg is van wat er op het voetbalveld is gebeurd, maar de rechtbank ziet op dit moment genoeg redenen de verdachte langer vast te houden.

De voetballer, die speelde voor Sporting Noord, ging door het lint nadat hij een rode kaart had gekregen en de supporter van de tegenpartij zich hierover instemmend uitliet. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft M. de man opzettelijk van het leven beroofd.

Moszkowicz zette hier donderdag grote vraagtekens bij. Hij zei dat de verdachte de supporter nooit heeft willen doden en vroeg zich af of de leeftijd en de gezondheidstoestand van het slachtoffer voordat hij werd geraakt, ook een rol zou kunnen hebben gespeeld bij zijn dood.

Schaamte

Volgens de advocaat staan zijn ploeggenoten als één man achter M. en omschrijven ze hem als iemand die altijd de gemoederen tot bedaren bracht in het veld.

De verdachte betuigde tijdens de zitting spijt. ''Ik schaam me vreselijk voor wat ik heb gedaan en hoe ik me heb gedragen. Ik zie mezelf daar niet in terug en ben niet een persoon die iemand ooit letsel zou willen toebrengen of pijn wil doen.''

De zaak is aangehouden, omdat het onderzoek nog niet is afgerond.