WIJK AAN ZEE - Het vrachtschip Aztec Maiden is op 20 januari gestrand op de kust bij Wijk aan Zee doordat het schip met te weinig ballast uit de haven van Amsterdam was vertrokken.

Het schip was niet controleerbaar en dreef af richting de kust door stroming, wind en golven.

Dat blijkt uit donderdag bekendgemaakte onderzoeksresultaten van de Inspectie Leefomgeving en Transport. ''Dat het schip met te weinig ballast vertrok naar zee, is een foute inschatting geweest in de voorbereiding van de zeereis en getuigt van slecht zeemanschap.''

Het schip vertrok zonder lading richting Polen. Een zeeschip neemt altijd ballastwater in als er geen of weinig gewicht aan lading zit, legde de inspectie uit.

''Maar in dit geval verzuimde de schipper voldoende in te nemen, waardoor het zeeschip te hoog op het water lag om normaal te kunnen varen.''

Slingeren

De bulkcarrier kwam in de problemen toen het buiten de pieren van IJmuiden voer. Het schip begon flink te slingeren en de hoofdmotor viel meerdere keren uit. Het lukte de schipper niet om te ankeren.

Het Filipijnse schip kon de dag erna na meerdere pogingen worden vlotgetrokken en voer vervolgens door naar Polen om een lading op te halen.