LELYSTAD - De voor de Deventer moordzaak veroordeelde Ernest Louwes heeft donderdag via de bestuursrechter in Lelystad geëist dat hij alsnog een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) krijgt.

Hij wil deze verklaring om als advocaat op te kunnen treden voor zijn werkgever. Louwes is jurist.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wees het verzoek om de verklaring eerder af, omdat Louwes te recent was veroordeeld.

De veroordeelde kreeg in 2004 12 jaar cel opgelegd voor de moord op weduwe Jacqueline Wittenberg uit Deventer. Inmiddels is hij weer vrij man.

Geen uitzondering

Gezien de ernst van het feit waarvoor Louwes werd veroordeeld wil het ministerie geen uitzondering maken. In het algemeen geldt voor het krijgen van een VOG na een veroordeling een termijn van vier jaar. Bij zware delicten, meestal met een veroordeling van 12 jaar cel, kunnen uitzondering worden gemaakt.

Louwes, die zijn eigen verdediging voerde, meent wel recht op een VOG te hebben, omdat hij sinds zijn vrijlating zou hebben bewezen dat hij als vanouds functioneert in de maatschappij.

De Lelystedeling hoopt ook dat rekening wordt gehouden met het feit dat zijn veroordeling zeer omstreden is. Louwes heeft altijd ontkend schuldig te zijn aan de moord.

De rechtbank in Zwolle sprak hem aanvankelijk ook vrij, maar in hoger beroep werd hij alsnog veroordeeld. Sinds 2009 is hij weer op vrije voeten.

Uitspraak

De rechter gaat kijken of het ministerie het verzoek in redelijkheid heeft afgewezen. Binnen zes weken volgt de uitspraak. Louwes gaf na de zitting zelf al aan dat hij verwacht dat zijn verzoek gaat stranden. ''Ik ben dan toch de veroordeelde.’’