BRUSSEL - Vermoeidheid van de chauffeurs kan niet de reden zijn voor het dodelijke busongeval dinsdagavond in het Zwitserse Sierre.

Bij het ongeval kwamen 22 kinderen en zes volwassenen, onder wie de twee chauffeurs, om. Er waren tien kinderen met de Nederlandse nationaliteit aan boord.

''Vermoeidheid speelt in dit ongeval geen rol'', zei Yves Mannaerts van de Federatie Autocarondernemers voor de camera's van de Vlaamse publieke omroep VRT.

De twee chauffeurs waren maandag aangekomen in het skigebied Saint-Luc en hadden dinsdag de hele dag kunnen rusten. ''Ze hebben de ganse nacht niets gedaan. Dus die waren volledig uitgerust.''

Het ongeval had plaats amper een uur nadat de bus vertrokken was op de terugweg naar België.

Goede reputatie

De bij het ongeval betrokken busmaatschappij TopTours uit Aarschot geniet volgens Mannaerts een goede reputatie. De maatschappij is gespecialiseerd in het vervoer naar wintersportgebieden.

TopTours, een familiebedrijf, heeft nog niet gereageerd op het ongeval.

Eerder liet de Belgische staatssecretaris voor Verkeer, Melchior Wathelet, al aan persbureau Belga weten dat het bedrijf een goede reputatie had. Bovendien was de bus vrij nieuw en had het voertuig alle nieuwe veiligheidsvoorzieningen aan boord.

Vrees

Het Belgische dorp Lommel heeft nog hoop, maar vreest het ergste na het ongeluk. Van de meeste van 22 kinderen van de hoogste klas van basisschool 't Stekske is nog geen teken van leven ontvangen.

Oud-leerlingen hebben woensdagmiddag de eerste bloemen bij het hek van de school neergelegd.

De oud-leerlingen weten te vertellen dat het overlijden van hun voormalig leraar en de vaste begeleidster is bevestigd. Informatie over hun vriendjes en vriendinnetjes hebben ze niet. Z

't Stekske is een kleine school in de kleine buitenwijk Lommel-Kolonie die op minder dan 2 kilometer ligt van de Nederlandse grens bij Eindhoven. Er wonen veel Nederlanders. In de verongelukte bus zaten tien Nederlandse kinderen, van wie er negen op 't Stekske zitten.

Ouders

Ouders die hoopten hun kinderen woensdagochtend terug te zien, zijn op weg naar Zwitserland. Bisschop Patrick Hoogmartens kwam naar Lommel en kon alle ouders nog een hand geven voor ze op reis gingen. Hij zag vooral vertwijfeling en tranen, vertelde hij.

Scholieren spelen rond het middaguur als gewoon op het schoolplein. De politie houdt een oogje in het zeil en zorgt dat de Vlaamse, Waalse, Nederlandse en Duitse pers op afstand blijft.

Wachten

Binnen wachten de eerste schepen (wethouder) Kris Verduyckt en de verzamelde familie en vrienden op nieuws. ''Het lijkt erop dat onze school zwaar getroffen zal worden'', aldus Verduyckt. ''Iedereen is aangeslagen.''

Op het schoolplein toont zich ook een bekend gezicht. Zanger Johan Vlemmix uit Eindhoven is naar Lommel gekomen omdat zijn nichtje in de bus zit. Ook hij moet gissen hoe het met haar is. ''Normaal heb ik meer te vertellen.''

Premier Elio Di Rupo heeft een nationale dag van rouw afgekondigd in België in verband met het busongeval. Een datum is nog niet vastgesteld.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive