AMSTERDAM - Robert M. ziet zijn pedoseksuele gevoelens als een vloek. Dat zei hij woensdagmiddag tijdens zijn verhoor door de rechtbank.

''Ik noem het simpelweg een vloek, omdat ik er nooit om heb gevraagd. Ik heb het opgelegd gekregen.'' Hij sprak van ''de kaarten die ik uitgedeeld gekregen heb''.

De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak zei dat hij zijn gevoelens lang heeft onderdrukt, maar dat hij er uiteindelijk toch aan heeft toegegeven. Naar eigen zeggen moest hij ''24 uur per dag, 7 dagen per week'' zijn ''eigen bewaker'' zijn.

Verklaring

''Ik heb het 10 jaar volgehouden. Ik vraag me af of iemand anders in mijn plaats dat langer had gedaan.''

M. vergeleek zijn contact via internet met andere pedofielen met kankerpatiënten die steun bij elkaar vinden. ''Het lotgenotencontact helpt heel veel.'' En: ''Het was niet iets wat ik met de huisarts kon bespreken.''

Overigens heeft M. dat op zeker moment wel gedaan. Hij wilde een middel om zijn seksuele aandrang te onderdrukken, maar de huisarts zou hem niet serieus hebben genomen. Had hij dat wel gedaan, dan zou ''veel ellende" voorkomen hebben kunnen worden.

De rechtbank hield M. woensdag onder meer een chatgesprek voor waarin hij iemand anders tal van tips gaf over hoe diegene kinderen kon misbruiken zonder dat de ouders het merken.

Nuance

De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak had gevraagd of hij een verklaring mocht afleggen voorafgaand aan het verhoor.

De rechtbank wilde hem wel de gelegenheid geven om te zeggen wat hij wil, maar vindt het wat ver gaan om ''te beginnen met wat normaal gesproken het laatste woord heet''.

M. wilde naar eigen zeggen een verklaring geven om een genuanceerder beeld van zichzelf te scheppen dan tot nu toe in de media is gebeurd.

Richard van O.

Richard van O. heeft woensdag tegen de rechtbank gezegd dat hij niet wist van het kindermisbruik door zijn man Robert M.

Dit is in strijd met eerdere verklaringen die hij heeft gegeven tegen de politie. Volgens Van O. was echter sprake van een ''afgedwongen verklaring''.

Verhoor

Het verhoor van Van O. verliep moeizaam. Hij slikt medicijnen tegen stress en depressiviteit en kan zich daardoor volgens hemzelf en zijn advocaten moeilijk concentreren.

Daardoor snapte hij veel vragen niet of kon hij ze niet beantwoorden. Na enige tijd beriep hij zich dan ook op zijn zwijgrecht en besloot de rechtbank het verhoor te beëindigen.

Relatie

Tijdens de zitting werd ook meer duidelijk over de relatie tussen Van O. en Robert M. De twee leerden elkaar aan het begin van deze eeuw kennen via internet.

Van O. zou M. in Duitsland hebben opgehaald nadat die daar in aanraking met justitie was gekomen wegens bezit en verspreiding van kinderporno.

Smoorverliefd

Uit de politieverhoren waar de rechtbank woensdag naar verwees, rijst het beeld van een ongelijkwaardige relatie.

Van O. zou smoorverliefd zijn geweest, terwijl M. hem vooral zag als iemand die hem uit een hachelijke situatie kon redden. Tijdens eerdere verhoren heeft Van O. ook gezegd dat hij M. niet heeft tegengehouden omdat hij bang was hem kwijt te raken.

Geen nieuwe rechters Amsterdamse zedenzaak