AMSTERDAM - Hogeschool Windesheim kan een financiële sanctie verwachten voor het onterecht verstrekken van twaalf diploma's aan studenten journalistiek. 

Dat bevestigt de Inspectie van het Onderwijs woensdag. Het gaat om leerlingen van de alternatieve afstudeerrichting van wie het afstudeerwerk achteraf hbo-onwaardig bleek.

Wat de sanctie precies inhoudt, kon een woordvoerder van de inspectie dinsdag nog niet zeggen. "Onderwijsinstellingen krijgen geld van het rijk per student en per uitgereikt diploma", legt hij uit. "De sanctie zal met dat laatste te maken hebben. Er zijn immers onterecht diploma's verstrekt."

Eindwerkstukken

De hogeschool besloot vorig jaar zelf het niveau van de eindwerkstukken van alle studenten journalistiek die sinds september 2009 zijn afgestudeerd opnieuw tegen het licht te houden.

Daaruit bleek vorige maand dat van de 360 studenten er 86 geen diploma hadden moeten krijgen. De woordvoerder kon nog niet zeggen welke financiële consequenties die onderzoeksresultaten voor de hogeschool hebben.