DEN HAAG - De voormalige Dutchbatter luitenant-kolonel Johannes Rutten, getuige in het proces tegen Radovan Karadzic, geeft inzage in het dagboek dat hij bijhield tijdens zijn verblijf in Srebrenica.

Dat meldde het ministerie van Defensie dinsdag naar aanleiding van een bericht in Trouw. De vicepresident van het Joegoslavië-Tribunaal had eerder gedreigd met een celstraf en een boete als Rutten zou blijven weigeren zijn dagboek in te laten zien.

De voormalig Dutchbatter zei dat er privacygevoelige dingen in staan, maar hij mag die afschermen.

De moslimenclave Srebrenica viel in juli 1995 in handen van het Bosnisch-Servische leger. Tussen de 7000 en 8000 moslimmannen en -jongens werden vervolgens om het leven gebracht.

Lijken

Na de val van Srebrenica zag Rutten hoe het Bosnisch-Servische leger de mannen scheidde van de vrouwen en kinderen. Samen met collega's vond hij later de lijken van negen doodgeschoten moslims vlakbij de Nederlandse basis in het gehucht Potocari.

Rutten maakte er foto's van. De ontwikkeling van het filmrolletje na terugkeer in Nederland ging in het laboratorium mis. Dit leidde destijds tot een schandaal.

Critici suggereerden dat het ontwikkelen 'expres' was misgegaan om weg te moffelen dat Dutchbat al in een vroeg stadium wist dat moslims werden vermoord.