AMSTERDAM - De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan wil dat comazuipers voortaan altijd een boete krijgen voor openbaar dronkenschap.

Dat schrijft hij in een notitie over excessief alcoholgebruik die in handen is van Trouw. Beschonken ambulanceklanten riskeren een boete van 340 euro als het plan van Van der Laan doorgaat. Minderjarigen betalen de helft.

De burgemeester wil daarnaast dat comazuipers opdraaien voor de kosten van hun ziekenhuisopname en voor eventuele politie-inzet. Ook moeten organisatoren van evenementen hun schade en toezichtkosten op hen kunnen verhalen, vindt hij.

De kans is klein dat alcoholmisbruikers uiteindelijk moeten betalen voor hun ziekenhuisopname.

Minister

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) liet maandag al weten dat idee af te wijzen. Spoedeisende hulp in het ziekenhuis hoort bij de basisverzekering, stelt de minister.

Schippers gaat binnenkort om de tafel met hulpverleners en bestuurders om te praten over de overlast en kosten die comazuipers met zich meebrengen en een doeltreffende aanpak van het probleem.

Van der Laan pleitte er afgelopen zomer al voor om de kosten van ambulanceritten op comazuipers te verhalen.

Klem zuipen

Dat kan alleen als de Zorgverzekeringswet wordt aangepast, waardoor de mogelijkheid bestaat voor zorgverzekeraars dit soort ambulanceritten te vergoeden.

Vooral bij grote evenementen zoals Koninginnedag, de jaarwisseling en een huldiging van Ajax heeft Amsterdam te kampen met mensen die overmatig alcohol gebruiken.

''Jongvolwassenen die zich volstrekt klem zuipen, leveren problemen op voor de gezondheid en de openbare orde'', aldus een woordvoerder van de burgemeester.