AMSTERDAM - Dagblad De Pers stopt na 5 jaar per eind van de maand. Dat hebben Wegener en Mountain Media, de uitgever van De Pers, maandag besloten.

De commerciële exploitatie van de gratis krant bleef ''structureel achter bij de verwachtingen.'' Dagblad De Pers werd eind 2006 opgericht door investeerder Marcel Boekhoorn, waarna er tientallen miljoenen euro's in de titel werden gestoken.

Drie jaar geleden sloot Mountain Media een deal met Wegener, waarbij laatstgenoemde tegen een vaste jaarlijkse vergoeding de exploitatie van de krant overnam.

Door de verslechterende omstandigheden op de advertentiemarkt slaagde Wegener er echter niet in om er voldoende munt uit te slaan. ''Wegener verwacht niet dat deze situatie de komende jaren significant zal verbeteren'', aldus de uitgever.

Om de exploitatieovereenkomst te beëindigen betaalt Wegener Mountain Media een afkoopsom van 45 miljoen euro.

Teleurstelling

Boekhoorn noemt het opheffen van de krant een grote teleurstelling. ''Ik dacht dat het mogelijk zou zijn om een winstgevende, gratis kwaliteitskrant voor de Nederlandse markt te maken en heb daarom veel geld in het project geïnvesteerd. Maar helaas werkte de advertentiemarkt niet mee en is het ook Wegener niet gelukt om betere resultaten te behalen'', aldus de investeerder.

Het bedrijf werkt momenteel aan een financiële regeling voor het personeel van het dagblad.

Verdrietig

''Het is buitengewoon verdrietig dat het zo is gelopen'', zegt hoofdredacteur.Jan Jaap Hei. Helemaal als een donderslag bij heldere hemel was de onheilstijding van maandag niet. ''Er waren natuurlijk tekenen'', weet Heij. Maar als het dan zover is, is de klap groot.''

Heij: ''We hebben de afgelopen tijd wel 52 varianten doorgenomen om te kijken of en hoe we door zouden kunnen gaan. Geen een was sluitend te krijgen. Een betaalde krant? Ja, die zat daar ook bij.''

Met het verdwijnen van De Pers verliezen 45 mensen hun baan.

Bekijk alle reacties op Twitter via NUlive