ALKMAAR - Justitie in Alkmaar vindt dat een 37-jarige pontbediende niet verantwoordelijk mag worden gesteld voor de dood van een passagier vorig jaar.

Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Alkmaar maandag gemeld.

De vrouw bediende op 20 juli het pontveer Westeinde in Breezand, toen een 69-jarige man uit Almere met zijn auto vanaf de pont in het water belandde en verdronk.

Volgens het OM ''is geen causaal verband vast te stellen tussen het handelen van de pontbediende en het overlijden van de automobilist'' en is het slachtoffer vermoedelijk zelf met zijn auto van de pont het kanaal ingereden.

De bediende en de Helderse exploitant van het pontveer moeten zich wel voor de rechter verantwoorden voor het overtreden van de Binnenvaartwet.

Veiligheidshekjes

Bij de pont was het die dag erg druk vanwege verkeersopstoppingen en de vrouw had de veiligheidshekjes niet gesloten zodat de pont drie auto’s per keer kon vervoeren in plaats van twee. Dat in strijd met de bedieningsinstructies, maar min of meer gebruikelijk in dat soort omstandigheden, aldus het OM.

De pontbediende had de bestuurder geïnstrueerd de handrem aan te trekken, maar zag de auto vooruit het water inrijden, terwijl de pont nog aan wal lag. De vrouw dook direct samen met een omstander het kanaal in en opende de bestuurdersdeur.

Passief

De auto bleef nog een tijdje drijven, maar het slachtoffer hield zijn stuur vast en bleef in zijn auto zitten. Onduidelijk is waarom de man zo passief reageerde. Zijn lichaam werd uren later aangetroffen toen de auto werd geborgen.

Het OM weegt tevens mee dat de auto mogelijk ook te water was geraakt als de bediende het veiligheidshekje wel had gesloten. Het hekje heeft vooral een signaleringsfunctie en had de auto wellicht niet kunnen tegenhouden.