AMSTERDAM - De politie heeft zondagavond in Amsterdam de Damschreeuwer korte tijd vastgehouden.

De politie hield rond half zeven een man aan bij Het Concertgebouw, die door de beveiliging werd herkend als de Damschreeuwer.

Omdat later op die avond koningin Beatrix daar aanwezig zou zijn, sprak de politie hem aan. Tijdens dit gesprek gedroeg hij zich verward, aldus de politie maandag.

De politie controleerde zijn papieren en stelde vast dat het inderdaad om de man ging die op 4 mei 2010 voor grote consternatie zorgde door te schreeuwen tijdens de 2 minuten stilte op de Dam.

De man is tijdelijk vastgehouden op het politiebureau. Rond 22.00 uur diezelfde avond mocht hij weer gaan. Beatrix woonde in Het Concertgebouw een jubileumconcert bij ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de serie Meesterpianisten.

Celstraf

Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde de 40-jarige Gennaro P. afgelopen vrijdag tot 16 maanden cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Het hof bepaalde eveneens dat P. 5 jaar lang niet op de Dam mag zijn tijdens de jaarlijkse dodenherdenking.

Na de uitspraak van het hof, heeft zowel justitie als P. nog 2 weken de tijd om in cassatie te gaan tegen deze uitspraak bij de Hoge Raad. Tot die tijd loopt P. vrij rond. Van zijn 8 maanden onvoorwaardelijke celstraf heeft hij er al een aantal in voorarrest doorgebracht.

Psychiatrisch centrum

Een medewerker van een psychiatrisch centrum heeft P. zondagavond op verzoek van de politie onderzocht. Volgens de deskundige vormde P. niet zo'n groot gevaar voor hemzelf of zijn omgeving dat hij moest worden opgenomen, zei een politiewoordvoerder.

''P. heeft zondagavond geen strafbare feiten gepleegd, dus de politie heeft geen gronden om een nieuw onderzoek tegen hem te starten.'' Volgens de zegsman was de beveiliging van de koningin extra alert op zijn aanwezigheid.

Voorwaardelijke straf

Volgens een woordvoerder van het hof heeft deze korte aanhouding ook geen gevolgen voor zijn voorwaardelijke straf, omdat hij niets strafbaars heeft gedaan.

Het hof bepaalde dat hij 5 jaar niet meer op de Dam mag komen tijdens de dodenherdenking, maar verbood P. niet om in de buurt van de koningin te komen.