AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft vrijdag de 40-jarige Gennaro P., beter bekend als de Damschreeuwer, veroordeeld tot 16 maanden cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.

Die straf is hoger dan die de rechtbank eerder heeft opgelegd.

Het hof verklaarde bewezen dat P. opzettelijk door zogeheten valse alarmkreten de rust heeft verstoord. De rechtbank zag dat destijds iets anders.

Dodenherdenking

Het hof bepaalde in navolging van de rechtbank dat P. 5 jaar lang niet op de Dam in Amsterdam mag zijn, tijdens de jaarlijkse dodenherdenking.

Tijdens de 2 minuten stilte van de herdenking van 2010 slaakte P. een harde, lange kreet, waardoor onder de duizenden aanwezigen grote paniek ontstond. De menigte stoof uiteen en buitelde over elkaar heen, met tientallen gewonden als gevolg. Een aantal mensen liep botbreuken op.

Net als het Openbaar Ministerie (OM) vindt het hof dat het geschreeuw van P. de oorzaak van alle ellende is geweest.

Angst

De angst zit er bij grote menigten flink in, sinds de grote terreuraanslagen in de VS en Europa en de mislukte aanslag op de koninklijke familie tijdens Koninginnedag in Apeldoorn, tekende het hof aan.

P. had moeten en kunnen voorzien dat zijn gebrul op die plek, tussen al die mensen, grote gevolgen zou kunnen hebben.

Gennaro P. vindt zelf dat niet hij, maar het gegil van een geschrokken vrouw en omvallende dranghekken de oorzaak van de massale paniek zijn geweest. Hij kwam vrijdag niet opdagen bij het hof.

Hoger beroep

De rechtbank had P. een jaar cel opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk. Dat eiste het OM ook in hoger beroep. Het hof wees een reeks schadevergoedingverzoeken toe, ingediend door mensen die gewond zijn geraakt. P. moet enkele duizenden euro's betalen.

Hogere straf voor Damschreeuwer