HAARLEM - De Haarlemse historicus en publicist Jan de Roos is een nieuwe zaak begonnen tegen minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie over de openbaarmaking van stukken uit het dossier van de Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber.

De zaak dient 19 maart bij de bestuursrechter in Haarlem, zo heeft De Roos woensdag bekendgemaakt.

De bestuursrechter besloot eind vorig jaar dat een deel van het dossier geheim moet blijven, maar een ander deel kan worden vrijgegeven. Volgens De Roos zijn er naderhand nog eens 33 documenten opgedoken, waarover de rechter nog niet heeft geoordeeld.

De Roos wil inzage in zo veel mogelijk stukken over de oorlogsmisdadiger, omdat hij een boek gaat schrijven over de zaak-Faber. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de schrijver echter mondjesmaat van informatie voorzien.

Levenslang

SS'er Klaas Carel Faber werd in Nederland tot levenslang veroordeeld, maar hij ontsnapte in 1952 uit de gevangenis in Breda. Sindsdien leeft hij als vrij man in Duitsland.

De Duitse justitie heeft begin dit jaar aan Nederland toegezegd een poging te doen om de 89-jarige Faber alsnog zijn straf te laten uitzitten in een Duitse cel.