SOESTERBERG - Koningin Beatrix heeft woensdagmiddag de nieuwe kazerne van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie in Soesterberg geopend.

Het was haar eerste openbare optreden sinds haar zoon, prins Friso, in Oostenrijk onder een lawine terechtkwam.

Voorafgaand aan de opening sprak kolonel Marco Kathmann, commandant van de EOD. Hij betuigde zijn medeleven en sprak steun uit voor de ''zorgwekkende gezondheidstoestand van prins Friso''.

Na de openingshandeling kreeg de koningin een rondleiding door de nieuwe kazerne. Kathmann zei na afloop dat hij niet aan de vorstin heeft kunnen merken dat ze een moeilijke tijd doormaakt. ''De koningin was oprecht geïnteresseerd in het werk van de explosievenruimers.''

Lech

Beatrix heeft haar werk maandag hervat. Ze verbleef de afgelopen weken in Lech. De vorstin had haar verblijf in de Oostenrijkse wintersportplaats met bijna een week verlengd om dicht bij haar zoon prins Friso te zijn, die na het lawineongeluk op 17 februari in het ziekenhuis van Innsbruck lag.

Friso is vorige week donderdag in het Wellingtonziekenhuis in Londen opgenomen. Beatrix, prinses Mabel en haar kinderen reisden die dag ook vanuit Lech naar Londen.

Koningin opent kazerne EOD