ALKMAAR - De 39-jarige Dirk 'Chris' van U. uit Opperdoes (Noord-Holland) moet negen jaar cel krijgen voor misbruik van zijn dochter en stiefdochter.

Die straf heeft officier van justitie Lies Visser woensdag tegen hem geëist voor de rechtbank in Alkmaar.

Volgens haar heeft Van U. zich schuldig gemaakt aan het misbruiken, verkrachten, verhandelen en bedreigen van zijn dochtertje Anouk (nu 13 jaar) en zijn stiefdochter Kim (nu 20).

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) diende van U. de meisjes verschillende soorten drugs en kalmeringstabletten toe, waarna hij zelf seks met ze had of ze dwong seks met anderen te hebben. Van U. ontkent. Volgens hem is alles verzonnen.

Verklaringen

Het OM kan onder meer terugvallen op verklaringen van een stel dat nabij woonde en een tijd bij het misbruik van Anouk was betrokken. Met de vrouw had Van U. zelf ook korte tijd een relatie.

De man en vrouw stonden woensdag apart terecht voor hun aandeel. De man hoorde 30 maanden cel tegen zich eisen, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Tegen de vrouw werd een werkstraf van 240 uur geëist en 6 maanden voorwaardelijke celstraf.

Oraal

De vrouw heeft verklaard hoe de toen 11-jarige Anouk een keer moest meedoen toen zij seks had met Van U. De vrouw zegt te hebben gezien hoe het meisje haar vader oraal bevredigde. Anouk zelf heeft verklaard dat haar vader haar soms naakt zat op te wachten als ze uit school kwam.

Volgens het OM staat vast dat beide slachtoffers lustgevoelens opwekkende drugs als ghb en xtc is toegediend om ze daarna te kunnen misbruiken of tegen betaling seks te laten hebben met anderen.

Het misbruik speelde zich tussen eind 2008 en eind 2010 ofwel bij Van U. thuis in Sijbekarspel en later Opperdoes af of op een camping in Garderen.

Extra onderzoek

De verklaringen van de beide slachtoffers zijn accuraat, zo is uit deskundigenonderzoek gebleken. Ook het verhoor door de politie was deugdelijk. Advocaat R. Wortelboer had om het extra onderzoek gevraagd.

Volgens hem zitten er nauwelijks overeenkomsten in alle verklaringen. Hij plaatst ook vraagtekens bij de conclusies die het OM trekt over de toediening van drugs en wil vrijspraak.

De rechtbank doet 21 maart uitspraak.