DEN HAAG - Personeel van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hoort woensdag welke asielzoekerscentra worden gesloten.

Dat gebeurt op vier bijeenkomsten in het land. Een woordvoerder van het COA bevestigde een bericht hierover in de Volkskrant.

De sluitingen zijn het gevolg van het teruglopend aantal asielzoekers. In december maakte het COA bekend dat tot augustus volgend jaar 2400 opvangplekken voor asielzoekers verdwijnen.

Het sluiten van de centra gaat gepaard met het verlies van een kleine 100 banen.

Reorganisatie

Het is een nieuwe grote reorganisatie bij het COA. In september 2011 werd al het verdwijnen van 2600 opvangplekken en zes asielzoekerscentra aangekondigd (ook circa 100 banen). Eerder dat jaar werden al 1800 plekken geschrapt. Er zijn op dit moment enkele tientallen asielzoekerscentra in Nederland.

Vorig jaar vroegen in Nederland 11.600 mensen asiel aan. Dat is een daling van 13 procent ten opzichte van 2010. In de jaren '90 van de vorige eeuw was het aantal asielzoekers veel groter dan de laatste jaren. In bijvoorbeeld 1994 deden 52.600 mensen een asielverzoek.

Albayrak

Bij het COA raakte vorig jaar directeur Nurten Albayrak in opspraak, nadat COA-medewerkers in de media anoniem hun beklag over haar hadden gedaan. Ze werd op non-actief gesteld. Maar het gerechtshof oordeelde dat dat ten onrechte is gebeurd.

Ze is nog niet aan het werk. Het wachten is op een onderzoek van een commissie naar de vermeende misstanden bij de organisatie.

Dinsdag werd bekend dat drie Gelderse regionale afdelingen van Vereniging VluchtenWerk failliet zijn verklaard. De afdelingen die gaan over de regio’s Nijmegen, Tiel en de Achterhoek, zijn in de financiële problemen geraakt doordat het aantal vluchtelingen is teruggelopen en door verminderde inkomsten.