AMSTERDAM - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat onderzoeken of het Schmallenbergvirus kan worden overgedragen van dier op mens.

De kans dat dat daadwerkelijk kan, acht het RIVM klein. Om er echter helemaal zeker van te kunnen zijn, begint het RIVM binnenkort een onderzoek onder veehouders en dierenartsen.

De studie richt zich op veehouders en dierenartsen, omdat die het meest in aanraking komen met zieke dieren. "Mocht het virus toch wel mensen kunnen infecteren, dan zou dat bij deze groep te zien moeten zijn", aldus het RIVM dinsdag. Het RIVM verwacht de eerste resultaten van het onderzoek in april te hebben.

Ziekte

Het Schmallenbergvirus is in Nederland inmiddels aangetoond op 144 geiten-, schapen- en rundveebedrijven. Het Schmallenbergvirus kan ziekte veroorzaken bij jonge koeien, geiten en schapen.

De ziekte is nieuw in Nederland. De eerste meldingen uit Nederland stammen uit begin december. Toen werd de dierziekte aangetroffen bij misvormd geboren lammetjes. Zij hebben afwijkingen zoals een scheve nek, een waterhoofd en stijve gewrichten. De meeste misvormde dieren worden dood geboren.

Levend geboren dieren zijn niet levensvatbaar. Het virus is vernoemd naar de Duitse plaats Schmallenberg, waar het virus in november bij runderen werd aangetroffen.