BERLIJN - In Duitsland is een nieuwe rel ontstaan om ex-president Christian Wulff, die op 17 februari na een corruptieschandaal terugtrad.

Hij staat op zijn recht op een afscheid met een Grosser Zapfenstreich, het hoogste militaire eerbetoon volgens oude Pruisische traditie.

Al zijn nog levende voorgangers als bondspresidenten komen niet naar de ceremonie donderdag in het park van Schloss Bellevue, het kasteel in hartje Berlijn dat dienst doet als presidentiële residentie.

Ook de fractievoorzitters van de regeringscoalitie en de oppositie zullen afwezig zijn, evenals een aantal belangrijke ministers. Bondskanselier Angela Merkel, die Wulff in 2010 naar voren schoof als staatshoofd, komt wel.

Afstand

De SPD, de grootste oppositiepartij, vroeg Wulff dinsdag nog eens afstand te doen van het recht op de hoogste afscheidsceremonie.

Er woedde eerder al een discussie over het feit dat de 52-jarige Wulff, die minder dan 20 maanden president is geweest, voor de rest van zijn leven 2 ton per jaar 'eresoldij' van de staat krijgt.