AMSTERDAM - De bezuinigingen op het passend onderwijs zijn goedgekeurd door de Tweede Kamer.

Dat meldt de NOS dinsdag.

De oppositiepartijen gingen niet akkoord met het korten van het passend onderwijs, maar door de instemming van de regeringspartijen VVD, CDA en gedoogpartner PVV mag Marja van Bijsterveldt van Onderwijs doorgaan met haar plannen.

Zij wil 300 miljoen euro besparen op onderwijs aan leerlingen die extra zorg nodig hebben.

Een bomvolle Amsterdam Arena was dinsdag het toneel van een demonstratie tegen de bezuinigingen, maar tevergeefs.

Pijn

Van Bijsterveldt zei voorafgaand aan het debat over de ingreep bij het passend onderwijs dat ze beseft dat de bezuinigingen  pijn doen, maar ze belooft in te grijpen als blijkt dat het slecht gaat met de extra hulp aan leerlingen met een beperking.

Ze vindt dat ze niet ''doof en blind'' is geweest voor de zorgen die er vanaf de aankondiging leefden over de ingreep. Verder vindt dat ze vorig jaar ''een grote stap'' heeft gezet toen de ingreep een jaar werd uitgesteld en besloten is de maatregel gefaseerd in te voeren.

Verplicht

Scholen zijn verplicht vanaf augustus 2013 een passende onderwijsplek te bieden aan leerlingen die extra hulp nodig hebben. De zogenoemde rugzak, een budget per leerling, verdwijnt en het geld gaat rechtstreeks naar de school die bij voorkeur in samenwerking met andere maatwerk biedt aan kinderen.

Van Bijsterveldt verwacht dat het geld efficiënter kan worden ingezet en leerlingen die het nodig hebben zo dicht mogelijk bij huis hulp kunnen krijgen.

Bekijk alle lezersfoto's van de staking op NUfoto

Staking passend onderwijs