AMSTERDAM - Fred R., een van de meer prominente verdachten in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, is hard op weg kampioen voorarrest te worden.

Dinsdag deed zijn advocate Heleen Bos een nieuwe, vergeefse poging R. op vrije voeten te krijgen. R. werd in augustus 2006 opgepakt en zit sindsdien vast, in afwachting van een eindoordeel van de rechtbank.

Justitie beschouwt R. als organisator van de liquidatie van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl, die op 20 april 2006 in zijn café werd doodgeschoten.

De moordenaars werden kort daarna gepakt en hebben uitvoerig verklaard over de rol van R. Ook liggen er verklaringen van kroongetuige Peter la S. tegen hem.

Record

Volgens R.'s andere advocaat, Peter Plasman, is R. met zijn voorarrest in lengte een record aan het vestigen. Dat het ''extreem lang'' is, zoals advocate Bos betoogde, onderschrijven ook het Openbaar Ministerie en de rechtbank.

Maar zowel het OM als de betrokken rechters menen dat handhaving ervan is gerechtvaardigd, omdat de verdenking hard genoeg is.

Eerdere pogingen van R.'s advocaten om hem op vrije voeten te krijgen, strandden om dezelfde redenen. R. blijft al geruime tijd weg van het proces, omdat het in zijn ogen niet eerlijk verloopt.

Getoetst

Het voorarrest kent geen maximale duur, maar moet wel met regelmaat getoetst worden. Onlangs antwoordde staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) op Kamervragen over het geval-Fred R. dat hij er niets voor voelt om een wettelijk maximum in te voeren voor de lengte van het voorarrest.

Teeven wees ook de suggestie van de hand dat de rechter de schijn van vooringenomenheid wekt door het voorarrest van een verdachte telkens te verlengen.

De rechtbank wees advocate Bos er dinsdag op dat het eindoordeel over de inhoud van de zaak tegen Fred R. van een geheel andere orde is dan haar oordeel over de verlenging van het voorarrest.

Het monsterproces Passage nadert een voorlopige climax. Vanaf 10 april zal het OM zijn definitieve visie op de zaak geven en de strafeisen formuleren.