BREDA - Felix V. moet 9 jaar de cel in voor het doden van de 6 maanden oude baby Sky in december 2009 in Bergen op Zoom. Dat heeft de rechtbank in Breda dinsdag besloten.

De rechtbank achtte bewezen dat de ex-vriend van Sky's moeder de baby met opzet buitengewoon zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht waardoor de baby overleed. V. zou de baby expres met het hoofd op tafel en op de grond hebben laten vallen.

De straf valt 1 jaar korter uit dan de eis. Dat is het gevolg van fouten door de rechters tijdens de langdurige zaak.

Wraken

De zaak duurde zolang omdat advocaat Joost Dionisius van V. twee keer de rechters wilde wraken. Eén keer lukte dat, waardoor de rechters van de zaak werden gehaald. Die weigerden destijds een forensisch arts als getuige te laten optreden.

De Hoge Raad doet momenteel nog onderzoek naar de handelswijze van deze twee rechters. Zolang dat onderzoek duurt mogen zij geen strafzaken behandelen.

Onafhankelijkheid

Omdat de zaak voor onrust binnen de rechtbank in Breda zorgde, namen drie rechters uit Arnhem de zaak over. Dat moest de onafhankelijkheid van de rechtbank waarborgen. Ook zette het Openbaar Ministerie een andere officier van justitie op de zaak.