AMSTERDAM - Een bomvolle Amsterdam Arena is dinsdag het toneel van een demonstratie tegen de bezuinigingen in het passend onderwijs.

Volgens de Algemene Onderwijsbond zijn er in totaal zo'n 50.000 stakende leraren naar het voetbalstadion gekomen, waarmee dit de grootste staking in het onderwijs ooit is.

Een woordvoerder van CNV Onderwijs zei dat er nog meer demonstranten onderweg waren naar het Amsterdamse voetbalstadion, maar dat ze door de drukte rechtsomkeert hadden moeten maken.

De leraren betogen tegen de bezuinigingen van minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs. Zij wil 300 miljoen euro besparen op onderwijs aan leerlingen die extra zorg nodig hebben.

''Dit is een slecht plan en de bezuinigingen zijn overbodig. Ik roep de politiek op om hiermee te stoppen'', zei AOb-voorzitter Walter Dresscher. Volgens Dresscher zijn er voldoende alternatieven waardoor deze harde maatregelen niet nodig zijn.

''Ieder kind heeft recht op goed onderwijs. We moeten zuinig zijn op het onderwijs en niet bezuinigen op het onderwijs," vulde Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs aan. Via spandoeken maakten ook de leraren hun ongenoegen kenbaar. 'Maak van onze leerlingen geen thuisblijvers', zo viel er onder meer te lezen.

Politici

Er zijn geen politici onder de sprekers in de Arena, SP-voorman Emile Roemer zat wel tussen het publiek. Ook op twitter betuigden verscheidene politici van oppositiepartijen hun steun. ''Het kabinet ontneemt kinderen kansen, maakt ouders rechteloos en leerkrachten radeloos'', schreef Hans Spekman (PvdA).

De vakbonden hadden bussen geregeld voor 23.000 stakende docenten. Uiteindelijk zijn daar bovenop nog vele duizenden mensen naar Amsterdam afgereisd, voornamelijk per trein. Meer dan 1700 scholen in heel Nederland sloten hun deuren vanwege de staking. 

Evenaring

Het protest van de docenten is een evenaring van het massale protest in 1982. Ook toen staakten zeker 50.000 werknemers in het onderwijs. Destijds kwamen de docenten in het geweer tegen een korting op hun salaris. Dinsdag staat de bezuiniging van 300 miljoen euro op het passend onderwijs, voor leerlingen die extra zorg nodig hebben, op de agenda.

Een woordvoerder van CNV Onderwijs zei dat er nog meer demonstranten onderweg waren naar het Amsterdamse voetbalstadion, maar dat ze door de drukte rechtsomkeert hadden moeten maken.

Volg de Twitterberichten over dit nieuws via NUlive

Staking passend onderwijs