RIJSWIJK - In een open brief in de Volkskrant roepen dinsdag leraren en begeleiders in het passend onderwijs, ouders en vakbonden de Tweede Kamer op kritisch te kijken naar het wetsvoorstel passend onderwijs.

Ze zijn bang dat die kwetsbare kinderen straks tussen wal en schip vallen door onder meer forse bezuinigingen.

De briefschrijvers zijn bang dat de kinderen geen individuele ondersteuning meer krijgen en leraren er vaak alleen voor staan terwijl ze juist extra steun nodig hebben.

Ook is er angst dat het speciaal onderwijs zijn functie als veilige haven verliest: kennis, kwaliteit en betrokkenheid is wegbezuinigd.

De brief is onder meer ondertekend door Algemene Onderwijs bond, Algemene Vereniging Schoolleiders, de PO Raad (basisonderwijs) en Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs.

Staking

Duizenden docenten trekken dinsdag naar de Amsterdam Arena om te staken tegen de bezuinigingen op het passend onderwijs. Zeker 1737 scholen houden de deuren dicht vanwege het stakende personeel. Op ruim 3360 scholen wordt gestaakt.

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) wil driehonderd miljoen euro bezuinigen op het passend onderwijs. De bonden vrezen dat personeel massaal op straat wordt gezet, een hogere werkdruk en een slechtere kwaliteit van het onderwijs.

Urennorm

In januari staakten nog zo'n 22 duizend leraren en ondersteunend personeel uit het voortgezet onderwijs in de Jaarbeurs in Utrecht.

Zij protesteerden onder meer tegen de in hun ogen onhaalbare urennorm van 1040 uur, maar ook bij deze bijeenkomst waren kritische geluiden over de plannen voor het passend onderwijs te horen.

NU..nl sprak Jeroen Dijsselbloem over de maatregelen in het passend onderwijs

Volg Twitterberichten over de staking via NUlive

Staking passend onderwijs