AMSTERDAM - Passagiers die maandag met de Thalys van en naar Parijs wilden, kregen te maken met flinke vertragingen of zagen hun reis in duigen vallen.

Eerst was er een stremming door een brand in een Thalys in het noorden van Frankrijk, later ontstonden problemen met de stroomtoevoer, eveneens op het noordelijk deel van het Franse spoor.

Hogesnelheidstreinen vielen uit of het treinverkeer werd omgeleid. Passagiers, onder wie veel Nederlanders, kwamen daardoor soms uren later aan of besloten op een andere dag te reizen.

De brand en stroomproblemen stonden los van elkaar. ''Puur toeval dat dit op één dag gebeurt'', aldus een woordvoerster van NS Hispeed.

De lijn is maandagavond weer vrijgegeven en het treinverkeer rijdt dinsdagochtend weer volgens de dienstregeling.

Bus

De problemen met de stroomtoevoer kwamen doordat er aan het eind van de middag een hoogspanningslijn van de Franse energiemaatschappij EDF op de bovenleiding was gevallen.

De laatste trein vanuit Amsterdam viel uit en passagiers konden vanuit Rotterdam met de bus naar Parijs. Daar maakten 80 mensen gebruik van. Zo'n 200 anderen besloten dinsdag te gaan. Van Parijs naar Amsterdam reed ook een trein niet, waardoor 200 passagiers werden getroffen.

De problemen waren dinsdagochtend allemaal verholpen, aldus de zegsvrouw. De gestrande reizigers hebben hun reis hervat. De Eurostar, de treindienst van Parijs naar Londen, kampte dinsdagochtend nog wel met vertragingen en uitval als gevolg van de stroomproblemen in het noorden van Frankrijk.

Brand

Eerder op de dag strandde een Thalys met ongeveer 480 passagiers tijdens een rit van Amsterdam naar de Franse hoofdstad. In de motor van de trein was een kleine brand uitgebroken. Die kon snel worden geblust en de schade is minimaal.

De machinist moest in een ziekenhuis worden opgenomen, omdat hij rook had ingeademd.

Er raakten geen reizigers gewond. De trein werd naar de Franse stad Arras gesleept. Daar kwam die ongeveer zes uur na de brand aan. Van daaruit werden de getroffen passagiers alsnog naar Parijs gebracht.