AMSTERDAM - Ten minste 1737 scholen gaan dinsdag dicht omdat het personeel staakt tegen de aangekondigde bezuinigingen in het passend onderwijs.

Personeelsleden van ruim 3000 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs gaan naar de grote demonstratie in de Amsterdam Arena.

Daar worden tienduizenden docenten en schoolleiders verwacht. Dat hebben de organiserende vakbonden maandag laten weten.

Vanuit de Arena willen de demonstranten hun ongenoegen kenbaar maken over de bezuinigingen en ontslagen in het passend onderwijs voor leerlingen die extra zorg nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze dyslectisch zijn of ADHD hebben.

Kwaliteit

Ook eisen ze een verbetering van de kwaliteit van onderwijs voor alle kinderen. Passend onderwijs kan op het regulier onderwijs worden gegeven, door middel van extra ondersteuning. Ook zijn er speciale scholen voor leerlingen die niet naar een ‘normale’ basisschool of middelbare school kunnen.

Het merendeel van de scholen waar wordt gestaakt zit in het basis- en speciaal onderwijs. Van de ruim 600 scholen voor speciaal onderwijs is het gros dinsdag gesloten.

De staking wordt georganiseerd door de vakbonden AOb, CNV Onderwijs, AVS, FvOv en Abvakabo FNV. De door hen geregelde bussen om de docenten naar de Arena te vervoeren, waren vorige week al allemaal vol. ''Dat betekent dat er zeker 23.000 mensen komen staken'', aldus de bonden.

Vervelende reactie

Een woordvoerder van de AOb laat weten dat hij ''een enkele'' vervelende reactie heeft gehoord van ouders omdat de school van hun kind dinsdag gesloten is.

''Maar voor het overgrote deel zijn de reacties positief. De ouders weten dat de reden van de staking beter onderwijs voor hun kind is.'' Op het forum van de site ouders.nl van de organisatie Ouders Online zijn de reacties echter minder positief. Diverse ouders vrezen voor overlast omdat ze bijvoorbeeld een dag vrij moeten nemen.

Vorig jaar was er ook al een grote demonstratie tegen de voorgenomen bezuiniging van 300 miljoen euro. Daar kwamen destijds duizenden medewerkers in het passend onderwijs op af.

Volg alle berichten op Twitter via NUlive