AMSTERDAM - Advocaat Bram Moszkowicz staat sinds kort de ouders van een slachtoffertje in de Amsterdamse zedenzaak bij, zei hij maandag.

Over de strategie die hij zal kiezen, kon hij nog niets melden. Vooralsnog zijn dit de enige ouders van slachtoffers van Robert M. die de bekende strafadvocaat bijstaat.

De rechtszaak tegen Robert M. en zijn partner Richard van O. begint op 12 maart bij de rechtbank in Amsterdam. Het proces zal een aantal weken duren. Onder meer bij kinderdagverblijven in Amsterdam zou M. 87 zeer jonge kinderen hebben misbruikt, zo heeft hij zelf gezegd.

Volgens gedragsdeskundigen zou het het beste zijn als M. langdurig in een tbs-kliniek verpleegd wordt. Richard van O. wordt er onder meer van verdacht dat hij M. bij het misbruik heeft ondersteund.

Spreekrecht

Moszkowicz' collega Heleen Feenstra, die de zaak samen met hem behandelt, zei maandag dat de ouders die zij bijstaan gebruik willen maken van het spreekrecht dat slachtoffers van misdrijven hebben. Dat betekent dat ze van plan zijn in de rechtszaal een verklaring voor te lezen.

De rechtbank in Amsterdam behandelt de strafzaak tegen de 28-jarige Robert M. voor een groot deel achter gesloten deuren. De rechtbank doet dit om de privacy van bij de zaak betrokken kinderen en ouders te beschermen.

De rechtbank sluit de deuren onder meer bij de bespreking van de individuele dossiers die het OM per kind heeft samengesteld. Op 12 maart verhoort de rechtbank de beide verdachten en geeft het OM een digitale presentatie van het ongekend omvangrijke onderzoek. Die procesonderdelen zijn openbaar. De uitspraak is naar verwachting in mei.

Lees alles over de Amsterdamse zedenzaak